Hyperventilatie

Wat is hyperventilatie?


Hyperventilatie is iets raar. Ik bespaar je de wetenschappelijke uitleg (ik ben geen arts) maar concreet begin je snel te ademen waardoor het CO2 gehalte in je bloed kan zakken.

Daardoor krijg je de symptomen van hyperventilatie zoals: tintelingen op je huid, het gevoel dat je gaat flauwvallen, een rood gezicht enzovoort.

Vroeger leerde men je aan om dan in een zakje te ademhalen (zodat je de uitgeademde CO2 weer inademt en de hyperventilatie zo stopt).

Daarmee kan je de symptomen van hyperventilatie misschien maskeren, maar geen oorzaken wegnemen natuurlijk.

Mijn probleem was dat ik zomaar begon te hyperventileren. Ook al was ik net ervoor rustig (al geef ik toe dat ik in het algemeen erg zenuwachtig en moe was toen).

Ik kreeg dit vooral wanneer ik ergens was waar ik niet meteen weg kon, zoals een restaurant, een cinema, tijdens een vergadering of in de wagen etc.

Die gevoelens waren raar en ik begreep dan ook niet waarom ik ze had. Door die angstige gedachten maakte ik de hyperventilatie sterker, al wist ik dat toen nog niet.

Ik wou kost wat kost de volgende hyperventilatie aanval vermijden of voorkomen. Ik was er bang van geworden. En het is net daardoor, door die angst, dat ik nog meer begon te hyperventileren. Tof he? ;-)

"Het is de angst voor de hyperventilatie die je dus moet aanpakken"

De oorzaak van de hyperventilatie is dus duidelijk de angst zelf, en op de duur de angst voor de hyperventilatie. Je weet bijv. dat je ergens hyperventilatie had, dan ga je waarschijnlijk in de toekomst die plaats beginnen vermijden.

Waardoor je wereldje steeds kleiner wordt. De bedoeling is dus om niet de symptomen van de hyperventilatie aan te pakken, maar de angst, waardoor de hyperventilatie zelf serieus zal afnemen.

Het is de manier waarop iemand denkt die bepaalt of er sprake is van hyperventilatie of niet. En dat is ook het goede nieuws, want je kiest zelf welke gedachten je denkt.

Ik verstuur daarvoor een wekelijkse nieuwsbrief met technieken om angst en hyperventilatie aan te pakken. Die is volledig Gratis. Wanneer je die ontvangt krijg je ook extra tips van mijzelf en andere mensen die uitleggen hoe zij het aangepakt hebben.

Als je die tips wenst te ontvangen dan kan je je hier opgeven voor de nieuwsbrief die ik elke week verstuur.

Andere Artikels: