Hyperventilatie

Angstaanval en hyperventilatie


Je kan door een angstaanval beginnen hyperventileren,..., en door een hyperventilatie aanval kan je dus een angstaanval krijgen.

Beide zijn dus nauw met elkaar verbonden.

Stel bijv. dat je enkele rare dingen voelt in je lichaam, zoals hartkloppingen, moeite om te slikken en te ademhalen etc : hyperventilatie dus.

Dan ga je daardoor waarschijnlijk bang worden. Misschien denk je dat je aan het dood gaan bent, misschien denk je gewoon dat er iets serieus mis is, maar zowieso word je angstig.

Door dat gevoel bereidt je lichaam de vecht of vlucht reactie voor. Je krijgt extra adrenaline in je bloed én, en hier komt het, je spieren beginnen om zuurstof te schreeuwen.

Daardoor ben je uit de adem zonder dat je fysieke inspanningen leverde!

Je voelt dat, waardoor je misschien nog angstiger wordt en zo de symptomen en dus de hyperventilatie versterkt.

Zo geraak je in een vicieuse cirkel die niet prettig voelt en die je waarschijnlijk zoveel mogelijk probeert te vermijden.

Wanneer je weet dat je ergens naartoe moet of iets moet gaan doen waar je vroeger al hyperventileerde, dan ga je dat misschien mijden, waardoor je wereldje steeds kleiner wordt.

Zie je het achterliggende systeem? Het rare is dat je hier een vicieuse cirkel opwekt en dat de angstaanval of de hyperventilatie groter wordt door je gedachten.

Zo deed ik dat vroeger ook. In plaats van mezelf gerust te stellen met kalmerende gedachten maakte ik het erger door "oh neen..." te denken.

Daar ligt dan ook een groot deel van de oplossing. Het is die vicieuse cirkel die je eerst moet doorbreken.

Je kan hiervoor de technieken die ik in de artikels bespreek toepassen, én vooral ook de tips die ik wekelijks via de nieuwsbrief tegen angst en hyperventilatie verzend.

Die kost niets en je kan je hieronder inschrijven.

Andere Artikels: